Jaarrekeningen voor de agrarische administratie

Gepost op: 30 oktober 2016

Delen

Als ondernemer ben je in Nederland verplicht om een administratie bij te houden en een belangrijk onderdeel van een juiste administratie zijn de jaarrekeningen. Ook al is het niet het favoriete onderwerp van de ondernemer, gaan we er in dit artikel toch dieper op in. Nu is dit voor veel mensen wel duidelijk maar alsnog krijgen we vaak nog vragen over de Agrarische administratie. Omdat het lastig kan zijn om juiste informatie te vinden als agrarisch ondernemer, proberen we je te helpen met dit artikel. Voordat dat we gaan kijken naar de agrarische ondernemers halen we eerst de kennis op over de ´normale´ administratie. 

 

Wat is een jaarrekening?

In principe heb je 3 soorten jaarrekeningen: dat is de interne jaarrekening, de geconsolideerde jaarrekening en de enkelvoudige jaarrekening. Laten we ze even stuk voor stuk doornemen.

De interne jaarrekening:  De bedrijfseconomische jaarrekening, voor velen beter bekend als de interne jaarrekening, is een jaarrekening die veelal wordt gemaakt voor een bestuur of leiding van een bedrijf. De leiding kan via deze interne jaarrekening veel specifieke informatie zien over categorieën of zelfs producten. Het doel van deze jaarrekening is om een stukje duidelijkheid te verschaffen aan de leidinggevende organen in een bedrijf.

De geconsolideerde jaarrekening: De geconsolideerde jaarrekening biedt een algemeen beeld van de financiën van een groep bedrijven. De geconsolideerde jaarrekening wordt opgemaakt door het moederbedrijf van de groep en bevat een allesomvattend beeld van de gehele groep.

De enkelvoudige jaarrekening: De enkelvoudige jaarrekening is de jaarrekening die iedere persoon moet samenstellen.

 

Wat staat er precies in een jaarrekening?

De jaarrekening bevat in principe 3 onderdelen: De balans: De balans geeft zicht op alles wat er op het moment van noteren aanwezig is in het bedrijf. Van schulden tot aan eigendommen. De winst- en verliesrekening: Dit spreekt redelijk voor zich. Deze rekening geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van één jaar in de onderneming.  Toelichting: Ook een toelichting is verplicht gesteld in de jaarrekening. Wanneer je een 'klein rechtspersoon' bent, hoef je alleen het aantal werkzame personen te noemen, daarbij moet je nog uitleg geven over de manier waarop de balans is gemaakt. Bij een grote rechtspersoon is de uitleg groter. Ondernemingen van formaat moeten ook een jaarverslag en controleverklaring deponeren. (bron kvk.nl/producten-bestellen/jaarrekeningen/wat-staat-er-in-een-jaarrekening/) Dan terug naar de Agrarische administratie. De volgende informatie gaat logischerwijs alleen op wanneer je agrarisch ondernemer bent. Wanneer je dit bent, ben je verplicht om een administratie bij te houden, net zo als ieder rechtspersoon in Nederland. Je bedrijf moet geregistreerd staan en je moet een administratie bijhouden van de aan- en afvoer van dieren, melk, eieren, veevoer en meststoffen. Het is enorm raadzaam om alle facturen van je bedrijf te bewaren. Zoek je consultants voor de agrarische administratie Eindhoven? Kijk eens bij AEC Uden voor meer informatie over de agrarische administratie!